top of page

טיפול ממוקד מיינדפולנס וחמלה

(Mindfulness & Compassion Focused Therapy (CFT

 

כמטפל אשר עוסק כ- 40 שנה באמנויות לחימה מסורתיות המחוברות באופן עמוק לזן בודהיזם היפני, החיבור לפסיכותרפיה מתוך הפסיכולוגיה הבודהיסטית הנו טבעי ובסיסי עבורי. גישה זו הנה מרכזית בדרך ההסתכלות שלי על ההתמודדות שלנו, בני האדם, עם אתגרים העומדים בפנינו, ועם התמודדות עם פחד, כאב וסבל. זאת לצד חיפוש משמעות, צמיחה והתפתחות אישית, ומפגש עם חוויית אהבה, חמלה ואושר. את תחילת החיבור שבין הפסיכותרפיה ובין אמנויות הלחימה המסורתיות, תיארתי המאמר בנושא  שהתפרסם ב- 2005 ועוסק במיינדפולנס וטיפול בילדים ונוער בשילוב אמנויות הלחימה. המאמר התפרסם בכתב העת  "שיחות" של האיגוד הישראלי לפסיכותרפיה, וניתן להגיע אליו דרך הקישור בעמוד "מאמרים שלי" כאן. 

 

Mindfulness

מיינדפולנס מגיע מתוך המדיטציה הבודהיסטית, אך פותח ונחקר בעיקר ב 20 השנים האחרונות בתחום הבריאות הנפשית והפסיכותרפיה. לפי ג׳ון קבט-זין, מהחלוצים בתחום, מיינדפולנס זה תשומת לב ממוקדת ברגע הזה, בצורה לא שיפוטית ולא תגובתית.

תרגומים מקובלים לעברית של המושג מיינדפולנס הם: קשיבות ותשומת לב. אני נוטה לראות תהליך זה גם כפיתוח היכולת לעצור ולהאט לרגע או כפי שטרה בראך כותבת "לצאת מהטראנס בו אנו נמצאים בשגרת חיינו". מיינדפולנס משולב באופן טבעי בתחום הסיוע הפסיכולוגי, כפי שניתן לראות, בין רבים אחרים, בספריו והרצאותיו של אקהרט טול, בספריו של ג'ק קורנפלד, בחיבור בין הפסיכאנליזה (בייחוד זו של וילפרד ביון) ובודהיזם בספריה של אסתר פלד, ובעקרונות המשותפים בגישתו לטיפול בקשיים זוגיים באינטימיות ובתשוקה של דייויד שנרש.

 

(Compassion Focused Therapy (CFT

חמלה, לפי הדלאי לאמה, הנה רגישות לסבל של העצמי ושל אחרים, עם מחויבות עמוקה לנסות ולהקל עליו. למרות הבלבול הקיים, היא מובחנת בצורה ברורה מרחמים או רחמים עצמיים. בחמלה האדם חווה אולי סבל לנוכח סבלו של האחר, אבל במקום להימנע מחווייתו מתוך הגנה עצמית, הוא שוהה עם חווייתו ומחפש דרך להיטיב ולהקל על סבלו של האחר. הפעולות הנעשות הינן פרו-חברתיות, וכלל הרגשות הנחווים הם חיוביים, כמו אהבה, אכפתיות ואופטימיות. כמו כן, הדגש בחמלה, כמוטיבציה מרכזית, הנו על אומץ לב ותחושת כוח ועוצמה.

קריסטין נף פיתחה את ההמשגה של חמלה עצמית (Self Compassion), והדגישה את חשיבות פיתוח יכולת זו בתחום הבריאות הנפשית וההתפתחות הנפשית.

 

טיפול ממוקד חמלה, בו אני עוסק, פותח על ידי פול גילברט (Paul Gilbert) ב 2009, כחלק מהגל השלישי של הפסיכותרפיה.  גישה זו משלבת יסודות בודהיסטיים של מדיטציה וחמלה, עם הבנה מתוך המחקר הנוירופסיכולוגי העדכני, פסיכולוגיה אבולוציונית, תיאוריית ההתקשרות של ג׳ון בולבי וגישות נוספות העוסקות בדמיון, עבודה גופנית ועבודה ממוקדת רגש. 

פעמים רבות המושג חמלה הנו מבלבל ולא ברור, ורבים מאתנו מתייחסים אל איכויות החום וטוב הלב כאל איכויות החמלה היחידות או המרכזיות, אך בעצם לא ניתן לפתח חמלה ללא איכויות כמו אומץ לב, עוצמה, נוכחות חזקה, כוח סבל וחוכמה. על פי ה CFT (טיפול ממוקד חמלה), מקובל לפרק את איכויות החמלה באופן הבא:

תבונה - יכולת הבנה ואמפתיה לקשיים המציאותיים של האנושות בכלל, ושל העצמי בפרט (ההיסטוריה האישית).

אומץ ועוצמה - תחושה של כוח פנימי וביטחון, אומץ לב לפגוש איום וקושי, סובלנות למצוקה, תחושה של התקרקעות, יציבות ויכולת הכלה.

אכפתיות - רצון אמיתי להיטיב עם עצמי ועם אחרים, ואומץ להתמודד עם קשיים ולהתמיד בנחישות בשאיפה זאת.

חום - רצון להתקרב ולהיות בתחושת יחד, נכונות להעניק ולתת, טוב-לב, ידידותיות כנה, עדינות ורוך.

קבלה – חוסר שיפוטיות ,אי ביקורתיות ,סקרנות וניסיון כן לחקור ולהבין.

התיאור הגרפי הבא מציג דרך נוספת לראות את החמלה כתהליך מתפתח, המתחיל בתשומת לב והקשבה, ונע לעבר פעולה חמה וטובת לב. בין המעגל הפנימי ביותר ובין המעגל החיצוני ביותר, עוברים דרך נחישות, כוח רצון, עוצמה ויכולת להכיל ולווסת את עצמנו

 

גישה זו אפקטיבית ומסייעת ביותר לאנשים הסובלים מביקורתיות וביקורת עצמית, בושה, שנאה עצמית, תחושת בדידות, העדר חווית אהבה, שמחה ותשוקה. וכן לאלו הסובלים מכעסים, קושי בוויסות והרגעה עצמית, תוקפנות, מתח וחרדות, פחדים והימנעויות, ייאוש, תסכול ודיכאון.

כמו כן, גישה זו הנה אפקטיבית ביותר בעזרה לזוגות הסובלים מקשיים באינטימיות, בחוויית הקרבה והאהבה, ובמיניות, כולל קשיים הקשורים לרקע של טראומה ופגיעה מינית. וכן, לזוגות הנמצאים בריבים בלתי פוסקים, איבה וניכור או זוגות הנמצאים כיום, או מתקשים להמשיך הלאה, לאחר משבר אישי או זוגי. 

 

העבודה שלי בפסיכותרפיה וטיפול זוגי בתחום ה- CFT, נעשית בהכשרה והדרכה של ד"ר כריס איירונס ממרכז Balanced-Mind  בלונדון, ממפתחי הגישה יחד עם Paul Gilbert.

 

קישור לערוץ שלי ב- youtube בו נמצאים סרטוני שמע למדיטציות מונחות לפיתוח מיינדפולנס וחמלה: https://www.youtube.com/user/gnwpfam

"כשנגיע לאופק, כך אנו סבורים, ניפול מקצה העולם. כמו כל מגלי העולם, גם אנחנו נמשכים לגלות מה מחכה שם, בלי לדעת עדיין אם יש לנו האומץ לעמוד בפניו"

"פחד הוא תגובה טבעית להתקרבות לאמת"

פמה צ'ודורון

bottom of page